Çocuk için var olmak oyun oynamaktır... Byron

OYUN NEDİR?

Oyun, çocukların hem deneyimlerini hem de duygularını ifade ettikleri bir araçtır. Temel fiziksel ihtiyaçları düzenli olarak karşılanan, duygusal ve bilişsel anlamda desteklenen, oyun oynama imkânı ve izni olan bir çocuk için, oyun yetişkin olmanın bir provasıdır. Oyun, çocuğun bilişsel ve sosyal beceriler, ahlaki yargılar ve değerler geliştirmesine katkıda bulunur.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşır. Yetişkinler için ‘ psikolojik danışmanlık ’ ne ise, çocuklar için ‘ oyun terapisi ’ de bir anlamda odur.

Yetişkinler sorunlarını sözel olarak ifade edebilirler. Fakat çocuklar duygularını, konuşarak iletişim kurmaktan daha ilkel bir şekilde ortaya koymalıdırlar. Yani oyun çocukların iletişim kurma dilidir. 

Oyun terapisinde çocuklar duygularını oyuncaklar yardımıyla anlatırlar. Üzüntülerini, hayal kırıklıklarını, korkularını ve travmatik deneyimlerini oyun ile tekrar yaratırlar. Oyun, yeniden canlandırma ve drama yöntemleri aracılığı ile tekrarlandıkça maruz kalınan travmanın etkileri azalır. Çocuklar, oyun sırasında bu tecrübelerini değiştirme fırsatı bulur.

OYUN TERAPİSİNİN SÜRECİ NEDİR VE KAÇ YAŞA KADAR UYGULANIR?

Oyun terapisinin süreci çocuğun geçmiş ve bugün sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. En önemli iki faktör, çocuğun hangi gelişimsel çağda olduğu ve her hangi bir travma olduysa, bu travmanın olduğu yaştır. Genellikle yaşanan olaydan sonra ne kadar çabuk terapiye başlanırsa süreç o kadar kısa olur. Oyun terapisi 2-11 yaş arasında olan çocuklara uygulanır. 

OYUN TERAPİSİNİN YARDIMCI OLACAĞI BAZI PSİKOLOJİK PROBLEMLER NELERDİR?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Ve Hiper-aktivite Bozukluğu

Sosyal içe kapanıklık

Güven eksikliği

Depresyon

Ailede değişimlere adapte olmada zorlanma 

Sebebi anlaşılmayan baş ve karın ağrıları

Başkaları ya da kendini acıtacak hareketlerde bulunması ( başını duvara vurma, başkalarına yumruk atma )

Kaygılar ve korkular

Seçici dilsizlik / sessizlik

Uyku, yeme ve tuvalet problemleri